מערכות אזעקה
תפקידה של מערכת האזעקה הוא לספק התרעה והגנה במקרה של פריצה.
ההתרעה יכולה להתבצע באמצעות גילוי מוקדם של הפריצה או בשעת התרחשותה באמצעות אמצעי גילוי שמותקנים מחוץ או בתוך המבנה.
-
מערכת אזעקה פימא (38)
-
מערכת אזעקה ריסקו (49)
-
מערכת אזעקה ויסוניק (44)
-
גלאים קווים פנימיים (28)
-
גלאים קווים חיצוניים (6)
-
צופרים ו סוללות גיבוי (10)
מערכת האזעקה תהיה מורכבת מבּקר אלקטרוני ומחיישנים שיהיו מחוברים אליו בחיבור קווי או אלחוטי. בנוסף, הבקר יהיה מחובר אל אמצעי התרעה (כמו: צופר) ולאמצעים נוספים שיאפשרו לו להעביר הודעה על דבר הפריצה למוקד של חברת אבטחה או לאדם אחר באמצעות חיוג, שליחת הודעת SMS ועוד...
ההתפתחויות הטכנולוגיות של השנים האחרונות אפשרו להגדיל את מגוון אמצעי הגילוי וההתרעה וכן את האמצעים שבהם תועבר הודעה על דבר הפריצה.
גלאים
בעבר, הגלאים היו מחוברים לבקר באמצעות חיבור קווי (כבלים) בלבד. לדבר זה היו חסרונות מסוימים בעיקר עקב הצורך בפריסת תשתית במבנה דבר שלא אפשר מיקום גלאים בכל מקום. הפתרון לכך הגיע על ידי פיתוח גלאים אלחוטיים אשר מעבירים את הנתונים אל הבקר באמצעות שימוש בגלי רדיו.
היתרון של גלאים אלחוטיים הוא בכך שהם מבטלים את הצורך בפריסת תשתית ובכך שניתן למקום אותם באופן מהיר ונוח ברחבי המבנה. עם זאת, יש לקחת בחשבון שמקור המתח של גלאים אלחוטיים הוא סוללה שיש צורך להחליף אותה אחת לכמה זמן.
כיום, ישנן מערכות אזעקה שמאפשרות חיבור גלאים משני הסוגים (קוויים ואלחוטיים).
קיימים סוגים שונים של גלאים, חלקם מיועדים להתקנה מחוץ למבנה וחלקם מיועדים להתקנה בתוכו. הם עושים שימוש בטכנולוגיות שונות כאשר המטרה המשותפת של כולם היא לאתר תנועה חשודה. חלקם מגלים תנועה, חלקם מזהים דלת שנפתחת וחלקם יהיו רגישים לקול או לשינויים בלחץ האוויר.
לאחר גילוי הפריצה, מערכת האזעקה תפעיל התרעה שנועדה להבריח את הפורץ. הדבר יתבצע על פי רוב על ידי הפעלת צופר בעוצמה גבוהה. לעיתים, הצופר ישולב עם נצנץ שיפעל במקביל להפעלת הצופר.
העברת הודעה על הפריצה
כעת, נבחן למאפיין נוסף של מערכת האזעקה והוא היכולת להעביר הודעה על דבר הפריצה. הפעלת צופר לא תהיה תמיד יעילה. במידה ומדובר בפריצה שמתבצעת במחסן מרוחק או במבנה שממוקם באזור תעשיה, ייתכן שאיש לא ישמע את הצופר.
על כן, מערכות האזעקה מצוידות באמצעים שמאפשרים להן להעביר הודעה בזמן אמת על פריצה:
- חייגן – מכשיר זה יחייג אל מספר או מספרי טלפון שהוגדרו מראש. שיחת טלפון שכזו יכולה להיות אל המוקד של חברת האבטחה, בעל הנכס שנפרץ או בעלי תפקידים בחברה שמשרדיה נפרצו זה עתה. לעיתים, החייגן יצויד במערכת שתאפשר לו להשמיע הודעה שהוקלטה מראש.
- מודם סלולרי – המודם הסלולרי מצויד בכרטיס SIM ומאפשר ביצוע של אחת משתי הפעולות הבאות: שליחת SMS עם הודעה על כך שהתקיימה פריצה או חיוג אל מספרי טלפון קבועים מראש.
ישנן מערכות אזעקה שמצוידות בכרטיס רשת – כרטיס זה מאפשר חיבור של המערכת אל מחשב מרוחק באמצעות רשת האינטרנט. לדבר זה יש יתרונות רבים מאחר והוא מאפשר חיבור של מערכת האזעקה ישירות אל מוקד הבקרה של חברה האבטחה ושליטה עליה מרחוק במקרה הצורך.
תקינותה של מערכת האזעקה היא חשובה מאוד. תקלה במערכת או השבתה שלה יכולים להתברר כקריטיים. מערכות אזעקה נלמדות על ידי פורצים שמחפשים את נקודות התורפה שלהן ואת הדרכים להשבית אותן.
על מנת לשפר את סיכויי השרידות של המערכת, מותקנת יחד עם מערכת האזעקה סוללת גיבוי. סוללה זו מאפשרת למערכת להמשיך לפעול גם במקרה של הפסקת חשמל, בין אם מדובר בהפסקת חשמל מקרית או יזומה (במקרה שבו הפורצים מנתקים את אספקת החשמל).
כמו-כן, התקנה של מערכת האזעקה צריכה להתבצע על ידי מתקין מיומן ובעל ניסיון. יש להתאים את המערכת והגלאים לצרכים שלכם. מערכת שהותקנה בבית או בעסק אחר לא בהכרח תתאים לצרכים שלכם